Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segiteni? Surgos!

Főoldal » Középiskola » Kémia
733
A metil-amin bázisállandója Kb=4,37×10^-4 mol/dm³. Mennyi a 0,229 mol/dm³ koncentrációjú metil-amin-oldat pH-ja?
12 a megoldas de sehogysem jon ki , kerlek valaki levezetne ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CH_3-NH_2 + H_2O -> CH_3-NH_3^(+) + OH^(-)`

Eredetileg az oldatban volt: 0,229 mol/dm3 metil-amin
Ebből elfogy x mol
Az egyensúlyi elegy így: (0,229-x) mol metil-amin ; x mol hidroxidion és x mol protonált metil-amin
A tömeghatás törvénye alapján felírható az egyenlet:

`K_b = ([OH^(-)]*[CH_3-NH_3^(+)])/([CH_3-NH_2])`

Behelyettesítve:

`4.37*10^(-4) = x^2/(0.229-x)`

A másodfokú egyenlet pozitív gyöke:
`x=0.00978` ~0,001

Ez lesz a hidroxidionok koncentrációja
Ebből megadható a pOH:

`pOH = -log[OH-] = 2`

A vízionszorzat miatt:
`pH = 14-pOH = 12`
0