Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok segítséget szeretnék kérni

Főoldal » Középiskola » Kémia
444
1,.Hány g NaCl-ot kell feloldjak 250 g 10%-os NaCl oldatban, hogy 23%-os oldatot kapjak? Számolásait az utolsó feladatban töltse majd fel!
2.,Hány g 3,5%-os oldatot öntöttem 120 cm3 vízhez, ha a kapott oldat összetétele 1,2% lett?

3.,Összeöntök 120 cm3 1,2312 g/cm3 sűrűségű, 12%-os, 230 cm3 1,1240 g/cm3 sűrűségű, 7,3%-os oldatot és 200 cm3 vizet. Mekkora a keletkező oldat tömegszázalékos összetétele?

4.,Az előző feladatban szereplő 12%-os oldatnak mekkora a tömege?

5.,Az előző feladatban szereplő 7,3%-os oldatnak mekkora a tömege
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Keverési egyenlettel a legegszerűbb megoldani a feladatokat
Keverési egyenlet:
`m_1*w_1 + m_2*3w_2 = (m_1+m_2)*w_3`

1.
`m_1 = 250g`
`w_1 = 0.1`
`m_2 = m_2`
`w_2 = 1` mivel kristályvízmentes sót rakunk az oldatba
`w_3 = 0.23`

behelyettesítve:
`250*0.1 + m_2 = (250+m_2)*0.23`
`m_2=42.2g`

A többi feladat hasonló logika alapján oldandó meg

2.
`m_1*0.035 + 120*0 = (m_1+120)*0.012`
`m_1=62.6g`

3.
`147.744 * 0.12 + 258.52*0.073 = (147.744+200+258.52)*w_3`
`w_3 = 0,0604`

4.
mivel
`m = ρ*V`
ezért
`m_1 = 120*1.2312 = 147.744g` kerekítve 147,7g

5.
`m_2 = 230*1.124 = 258.52g` kerekítve 258,5g
0