Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
1888
Sziasztok!
Nem tudom megoldani a matek házit, a feladat: az ,,elsőbbségadás kötelező” tábla magassága 70 cm, a szélén levő piros sáv pedig 8 cm széles. Mekkora a belső, fehéren hagyott szabályos háromszög oldala?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
70-8-8=54 Ez a fehér háromszög magassága.
Szabályos háromszög magassága h= 3 /2*a
a=62.35

A fehér, szabályos háromszög oldala 62.35 cm.
0

Tudom, hogy már nem aktuális a kérdezőnek, csak azért írok ide, mert most is ebből tanulnak 9. osztályban sok helyen (sajnos), és nem akarom, hogy hibásan maradjon itt a 'megoldás'.
Ugyanis nem 70-8-8 a magasság, mert a csúcsnál nem 8 cm marad el, hanem 16. Tehát a kisháromszög magassága 70-8-16, onnan már az oldalszámítás ugyanúgy történik, ahogy az előző kommentben szerepel, a menete azonos.
A 16 cm pedig vagy arányokkal készíthető el (nagyobb derékszögű háromszöget belerajzolva és kihasználva, hogy a szögfelezők a szabályos háromszögnél 2/3 arányban metszik egymást), vagy pedig a kicsi, a tankönyvben be is rajzolt derékszögű háromszöget vesszük csak alapul, a nagy szabályos háromszög (elsőbbségadás tábla) miatt annak felső szöge 30fok (hiszen felezi a 60at), így tükrözzük a kis derékszögére, máris egy kis szabályos háromszöget kapunk, aminek így minden oldala azonos, két piroscsíknyi, vagyis 2*8. Így lesz 16 cm a csúcsnál, alatta 8, ezért vonjuk ki a 70ből őket és kapunk 46cm-t a kis fehér háromszög magasságának.
Módosítva: 4 éve
0