Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

1060
Sziasztok!
Nem tudom megoldani a matek házit, a feladat: az ,,elsőbbségadás kötelező” tábla magassága 70 cm, a szélén levő piros sáv pedig 8 cm széles. Mekkora a belső, fehéren hagyott szabályos háromszög oldala?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
70-8-8=54 Ez a fehér háromszög magassága.
Szabályos háromszög magassága h= 3 /2*a
a=62.35

A fehér, szabályos háromszög oldala 62.35 cm.
0

Tudom, hogy már nem aktuális a kérdezőnek, csak azért írok ide, mert most is ebből tanulnak 9. osztályban sok helyen (sajnos), és nem akarom, hogy hibásan maradjon itt a 'megoldás'.
Ugyanis nem 70-8-8 a magasság, mert a csúcsnál nem 8 cm marad el, hanem 16. Tehát a kisháromszög magassága 70-8-16, onnan már az oldalszámítás ugyanúgy történik, ahogy az előző kommentben szerepel, a menete azonos.
A 16 cm pedig vagy arányokkal készíthető el (nagyobb derékszögű háromszöget belerajzolva és kihasználva, hogy a szögfelezők a szabályos háromszögnél 2/3 arányban metszik egymást), vagy pedig a kicsi, a tankönyvben be is rajzolt derékszögű háromszöget vesszük csak alapul, a nagy szabályos háromszög (elsőbbségadás tábla) miatt annak felső szöge 30fok (hiszen felezi a 60at), így tükrözzük a kis derékszögére, máris egy kis szabályos háromszöget kapunk, aminek így minden oldala azonos, két piroscsíknyi, vagyis 2*8. Így lesz 16 cm a csúcsnál, alatta 8, ezért vonjuk ki a 70ből őket és kapunk 46cm-t a kis fehér háromszög magasságának.
Módosítva: 2 éve
0