Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS töri

341
1 diás ppt be mit írjak a Kádár korszaknál a második gazdaság a téma.
SOS be kellene 16:00 ig
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
"Amikor Budapesten metrózol vagy az M7-esen mész a Balatonra, gondoltál már arra, hogy ezek is a Kádár-korszakban épültek? A Kádár-korszak 1956. november 4-étől 1989-ig, a rendszerváltásig tartott. Kádár az MSZMP vezetőjeként irányította előbb a megtorlást, majd a konszolidációt. A korszak első szakasza 1963-ig tartott. A korábbi DISZ helyett megalakult a KISZ, a Kommunista Ifjúsági Szövetség. Megszervezték az új karhatalmat, a Munkásőrséget. Újjászervezték a hadsereget, a sorkatonai szolgálat két évre csökkent. Azért, hogy az ENSZ levegye napirendjéről a „magyar kérdést”, 1963-ban részleges amnesztiát hirdettek.
A mezőgazdaságban megszüntették a beszolgáltatást. Mintagazdaságokat alakítottak ki. Ilyen volt a Bábolnai Állami Gazdaság vagy a nádudvari Vörös Csillag Tsz. Itt valósult meg először ipari méretű baromfitenyésztés. A gépesítés mellett a műtrágyázás, a növényvédelem általánossá vált. A tiszalöki és a kiskörei víztározók megépítésével nőtt az öntözhető területek nagysága. Népszerűvé vált a málna, a földieper és a ribizli, ez a szörpgyártást és a konzervipart is fellendítette. Új tejtermékek jelentek meg, például a Túró Rudi. Lehetővé vált a háztáji gazdálkodás, ami a második gazdaság alapja lett. A bauxitbányászat fellendült. A timföld többségének feldolgozását azonban Magyarország nem tudta megoldani, ezért a 2/3-át a Szovjetunióban dolgozták fel. Cserébe kész alumíniumtermékeket kaptunk. 1960-ban megkezdődött a műanyaggyártás. Az ország legnagyobb kőolaj-finomítóját, a Dunai Finomítót 1965-ben adták át. A kőolajat és földgázt a KGST tagjaként viszonylag olcsón importáltuk a Szovjetunióból. A könnyűipar ontotta magából a nem tökéletes minőségű, de nagy mennyiségű ruhát. A szocialista táborban egyedülállóan még farmergyártás is kezdődött. Az értékesítés központjai az új bevásárlóközpontok lettek, a Skála és a Sugár Áruház.
Már az 1960-es évek derekára kiderült, hogy az akkori gazdaságpolitika nem váltotta be a hozzá fűzött elvárásokat. A gazdaság fellendítésére 1968. január 1-jén bevezették a Fock Jenő, Nyers Rezső, Fehér Lajos nevével fémjelzett új gazdasági mechanizmust. A vállalatok nagyobb önállóságot kaptak. Szabadáras lett több termék, és bértömeg-gazdálkodás lépett életbe. A városlakók száma 6,4 millióra emelkedett. Ezt elsősorban a falvak várossá nyilvánításával érték el. Az igazi város kritériumainak azonban az új városok többsége nem felelt meg. Sokan nem találtak helyben munkát. 1,2 millió dolgozó ingázott az otthona és a munkahelye között. Budapest, Miskolc, Debrecen, Győr és Székesfehérvár adott munkát sok vidékinek. 300 ezren távolsági ingázók voltak, akik hét közben munkásszállón laktak, a családjukat csak hetente vagy kéthetente látták. Ez is hozzájárult az alkoholizmus erősödéséhez és a válások számának növekedéséhez.
Az 1961-es oktatási törvény a tankötelezettséget 16 évre emelte. Az iskolakörzetesítés miatt a falvak kisiskoláit felszámolták, a nagyobb települések iskoláit kibővítették. Az 1960-as években a gimnáziumokban lehetővé vált az orosz mellett a második idegen nyelv tanulása. A technikumokat visszafejlesztették, és ezek bázisán alakították ki a szakközépiskolákat, ahol az érettségi mellett szakképzettséget is szerezhetett a tanuló.
Nagyot fejlődött a fővárosi közlekedés. A Rákosi-korban félbehagyott metróépítést 1970-re befejezték. A pályahossz 20 év alatt közel hatszorosára emelkedett. A KGST-re jellemző gyártmányszakosodás miatt Magyarország személygépkocsit nem gyártott. Viszont autóbusszal, motorkerékpárral és kerékpárral mi láttuk el a tagországok piacait. Az 1965-ben útjára bocsájtott Ikarus autóbusz és a Pannónia motorkerékpár világszínvonalú, keresett termékek lettek. A gépkocsik számának növekedése a közúthálózat nagymértékű fejlesztését követelte meg. Megépültek az M7-es, M1-es, M5-ös és az M3-as autópályák első szakaszai. 1975–87 között 162 km autópálya épült. A közúton a települések 96%-a elérhetővé vált. A növekvő légi forgalom szükségessé tette a bővítést, így 1986-ra megépült Ferihegy 2-es terminálja. 1986-ban készült el a Hungaroring is, ami azóta is otthont ad a Forma–1 magyar futamainak."

https://zanza.tv/tortenelem/kadar-korszak/gazdasag-es-tarsadalom-kadar-korszakban
0