Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Milyen magas a torony, ha a napsugarak a vízszintes talajtól számítva 60°-os szögben esnek a földre?

Főoldal » Középiskola » Matematika
2890
Egy torony árnyéka a vízszintes talajon 50 m hosszú. Milyen magas a torony, ha a
napsugarak a vízszintes talajtól számítva 60°-os szögben esnek a földre?
(Előre is köszönöm!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szög, trigonometria, magasság, szögfüggvény
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tehát van egy derékszögű háromszögünk, ahol adott az egyik befogó hossza, ez 50 méter, az ezen a befogón fekvő hegyesszög 60°-os, a háromszög másik szöge 30°-os, mivel tetszőleges háromszög belső szögeinek összege 180°.

Ha ezt a háromszöget tükrözzük a tornyot szimbolizáló befogóra, akkor egy olyan háromszöget kapunk, melynek minden szöge 60°-os, tehát egy szabályos háromszög az eredmény, annak pedig tudjuk, hogy minden oldala egyenlő hosszú, esetünkben 2*50=100 méter. Emiatt az eredti háromszögben az átfogó hossza 100 méter lesz, így két oldal ismeretében már fel tudjuk írni Pitagorasz tételét; ha a torony hossza T, akkor:

50² + T² = 100², ennek megoldás T= 7500 , tehát a torony  7500  méter magas, igény szerint lehet kerekíteni.

Ha ismerjük a szögfüggvényeket, akkor, mivel ismert az egyik befogó hossza és a másik befogó hosszát szeretnénk megtudni, ezért a 60°-os szög tangensét kell felírnunk:

tg(60°)=T/50, ennek megoldása 50*tg(60°)=T, viszont tudjuk tg(60°) pontos értékét, mivel az egy nevezetes szögfüggvényérték, az √3, tehát a torony hossza 50*√3 méter hosszú. Nem esünk kétségbe, hogy másik megoldást kaptunk, mint az előbb, mivel a két érték egy és ugyanaz; a gyökvonás azonosságát kell felhasználnunk, ehhez átírjuk az 50-et  2500  alakba, így 5*√3= 2500 *√3, az azonosság szerint ez  2500*3 -mal egyenlő, ami pedig  7500 -al, tehát ugyanaz az eredmény.
1