Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi, sürgős, online oktatásban a tanár nem magyarázza el és nem értem

Főoldal » Általános iskola » Matematika
976
a) Egy 1 m -es tartályt két csapon át lehet megtölteni. Ha csak az eg csapot nyitjuk meg, akkor 12 perc alatt telik meg, ha csak a máska akkor 15 perc alatt. Hány perc alatt lesz tele akkor, ha egyszerre min két csapot megnyitjuk?

b) Egy ház tatarozásával az egyik mester 24 nap, a másik 36 nap alatt készülne e Hány nap alatt végeznék el együtt a munkát? c) Egy földdarabot az egyik erőgép 6 óra, a másik 9 óra alatt szántana fel. Hány dra alatt végzik el együtt a munkát?

előre köszönöm a válaszokat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Az ilyen típusú feladatoknak mindig a következőképpen állj neki:
a,
Első csap: mennyi idő alatt tölti meg a tartályt: 12perc, mekkora részt tölt meg egy perc alatt: 1/12, hány percig van nyitva: x perc, ezalatt mennyire tölti meg a tartályt: x*(1/12)
Második csap: mennyi idő alatt tölti meg a tartályt: 15perc, mekkora részt tölt meg egy perc alatt: 1/15, hány percig van nyitva: x perc, ezalatt mennyire tölti meg a tartályt: x*(1/15)
Mivel a két csap teljesen megtölti a tartályt az utolsó két adatát összeadva a csapoknak az eredmény 1 lesz:
x*(1/12)+x*(1/15)=1 /érdemes beszorozni a nevezőkkel
15x+12x=15*12
27x=180 /:27
x=180/27=6,67perc alatt töltik meg a tartályt együtt

A másik két feladatnál ugyanez a módszer:
b,
Első mester: mennyi idő alatt tatarozza ki a házat: 24nap, mekkora résszel végez egy nap alatt: 1/24, mennyi ideig végzi a munkát: x nap, mekkora részét végzi el ezalatt a munkának: x*(1/24)
Második mester: mennyi idő alatt tatarozza ki a házat: 36nap, mekkora résszel végez egy nap alatt: 1/36, mennyi ideig végzi a munkát: x nap, mekkora részét végzi el ezalatt a munkának: x*(1/36)
A két mester együtt befejezi a munkát tehát az utolsó két adat összeadásával ismét 1 lesz az eredmény:
x*(1/24)+x*(1/36)=1 /megint beszorzok a nevezőkkel
36x+24x=36*24
60x=864 /:60
x=14,4nap alatt végeznének együtt

c,
Első erőgép: mennyi idő alatt szántaná fel a földdarabot: 6óra, mekkora résszel végez egy óra alatt: 1/6, mennyi ideig dolgozik: x óra, mekkora résszel végez ezalatt: x*(1/6)
Második erőgép: mennyi idő alatt szántaná fel a földdarabot: 9óra, mekkora résszel végez egy óra alatt: 1/9, mennyi ideig dolgozik: x óra, mekkora résszel végez ezalatt: x*(1/9)
A két erőgép egyszerre dolgozva elvégzi a teljes földdarab felszántását, így az utaolsó adatuk összege most is egy lesz:
x*(1/6)+x*(1/9)=1 /szorzok a nevezőkkel
9x+6x=9*6
15x=54 /:15
x=54/15=3,6óra alatt végeznek együtt
Módosítva: 5 éve
1