Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
3893
Oldja meg a következő egyenletet a valós számok halmazán!
Válaszát három tizedesjegyre kerekítve adja meg!
2ⁿ=10
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
n=ln(10)/ln(2)
n=~3.322
0

2ⁿ = 10
Vegyük ennek a 10-es alapú logaritmusát:
n · lg 2 = lg 10
n · lg 2 = 1
n = 1 / lg 2
A számológépeden van egy log feliratú gomb. Az 10-es alapú logaritmust számol. Számold ki lg 2 értékét azzal. Az enyém ezt írja ki:
0,301029995... stb.
Aztán 1/x-szel lehet reciprokot számolni: (Lehet, hogy nem 1/x, hanem x-1 van a gombra írva):
3,321928094... stb.
Ami 3 tizedesjegy pontossággal:
3,322
0