Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok, előre is megköszönném a segítséget!

Főoldal » Középiskola » Kémia
645
1. A vörösfoszfor sárgafoszforrá alakulásának termokémiai egyenlete ez? P4+5 O2= 2P2O5
Standard körülmények között a vörösfoszfor a stabilis módosulat a sárgafoszfor képződéshője +17,7 kj/mol. Ezt energia diagramon kell feltüntetni, akkor külön- külön a képződéshőt össze kell adni és úgy jön ki a 17,7?
2. Hogyan kell felírni a gyémánt grafittá alakulásának termokémiai egyenletét.
3. Hogyan kell felírni a kvarc tridimitté való átalakulásának termokémiai képletét?
4. Valamint a víz párolgás termokémiai egyenletét?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Lényeg:
`ΔrH = ΔkH_2 - ΔkH_1`

2: termék
1: kiindulási anyag

`P_4_(sz)+5 O_(2(g))= 2P_2O_(5(sz))`
Ez a sárgafoszfor égésének egyenlete, a feladat nem ezt kéri

`4P_(sz) -> P_(4(sz))`
Ez a sárgafoszfor képződésének egyenlete, mely "elemeiből képződik", így:

`ΔrH = ΔkH = 11.7` `(kJ)/(mol)`

Ha energiadiagrammon ábrázolnád, akkor a foszfor képződéshője nulla, ebből keletkezik egy nagyobb energiájú aktivált komplex, majd ebből a `P_4`, mely a 11,7-nél vesz fel értéket.
A kiindulási anyag energiaszintje alacsonyabb (endoterm anyagokra jellemző energiadiagrammot fogunk kapni)

2.
`C_(gyémánt) -> C_(grafit)`
3.
`Si_((sz)) + O_(2(g)) -> SiO_(2(sz))`
4.
`H_2O(f) -> H_2O(g)`

2