Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek a házi feladatban.

Főoldal » Általános iskola » Kémia
626
a: salétromsav reakciója alumíniummal
1,3 kg salétromsavból hány gramm alumínium-nitrát keletkezik?
b: szénsav reakciója vízzel
65,7 dkg szénsav hány gramm vízzel lép reakcióba?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
SOSSSSSSS
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
`Al + 3HNO_3 -> Al(NO_3)_3 + 1.5H_2`
(negatív standardpotenciál miatt hidrogént fejleszt; illetve az alumínium csak híg oldattal reagál)

`n_(HNO_3) = 1300/63 = 20.635` `mol` `= 3` `mol` `Al(NO_3)_3 = 6.88mol`

`m_(Al(NO_3)_3) = 213*6.88 = 1465` `g`

b,
`H_2CO_3 + 2H_2O -> 2H_3O^(+) + CO_3^(2-)`

`657` `g` `H_2CO_3` =` 10.6mol = 0.5n_(H_2O) = 21.19` `mol` `H_2O` =` 21.19*18` `g` `H_2O` = `381.5g` `H_2O`
0