Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia - Sztöchiometria SOS

Főoldal » Középiskola » Kémia
711
250 cm3 2mol/dm3 koncentrációju sósavval elvileg hány g nátrium-karbonátot reagáltathatunk maradéktalanul, és mekkora térfogatú standartállapotú gáz fejlődik ekkor?

Az egyenlet hozzá:
Na2Co3 + 2 HCl = 2 NaCl + Co2 + H2O

Előre is köszönöm!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`Na_2CO_3 + 2 HCl = 2 NaCl + CO_2 + H2_O`

`n = V*c = 0.25*2 = 0.5` `mol` `HCl`

Az egyenlet szerint 1 mol szóda 2 mol HCl-lel reagál, 1 mol CO2 keletkezik
így fél mol HCl-lel 0,25 mol szóda fog reagálni 0,25 mol CO2 keletkezik.

`m(Na_2CO_3) = 0.25*106 = 26.5` `g`

`V(CO_2) = 0.25 * 24.5 = 6.13` `dm^3`
1