Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, 7.évfolyam, hatásfok

Főoldal » Általános iskola » Fizika
3515
Ez egy házi dolgozat és nem értem, ez a három kérdés az:

-Egy építkezésen egy 80kg tömegű ember a 20kg tömegű vödröt 5m magasra kézben viszi fel. Mekkora a hatásfok?

-A lovak egy 10m magas domb tetejére 100m hosszú úton egy 4000N súlyú kocsit 800N erővel húznak fel. Mekkora a hatásfok?

-Egy vízikerékre 4m magasról 6750kg tömegű víz esik. A vízikerék közben 108 000J munkát végez. Mekkora a hatásfok?

Nagyon szépen kérlek adatokkal együtt adjátok meg, mert azt is kér.

A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Hatásfok, Energia, Energiaváltozások
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

2
5 m * 20 kg * 10 m/s2 = 1000 J
Saját tömegével viszi fel a vödröt:
20+80 kg = 100 kg
5 m * 100 kg * 10 m/s2 = 5000 J energia kell.
hatásfok: 1000 J/5000 J = 0,2

2.
Hasznos munka:
4000 N*10 m=40000 J
Összes munka
800 N*100 m=80000 J
A hatásfok = (Hasznos/összes)*100 =(40000/80000)*100=50.
50% a hatásfok.

3.
W = m*g*h = 6750*9,81*4= 264 870 J
108 000 / 264 870 = 0,4077
~40,8 %
Módosítva: 9 éve
0

A szükséges munka: W=F·s

1)
m₁ = 80 kg
m₂ = 20 kg
s = 5 m
---
m = m₁+m₂ = 100 kg
Kellene az erő. vagyis a súly. Az úgy jön ki, hogy F=m·g, ahol g=10 m/s² a nehézségi gyorsulás. (nem biztos, hogy tanultátok ilyen néven. Lehet, hogy csak úgy, hogy kg-ból úgy kell newton-t csinálni, hogy megszorozzuk 10-zel?)

F = 100 kg · 10 m/s² = 1000 N

W = F·s = 1000 N · 5 m = 5000 J
Ennyi munka kell ahhoz, hogy az ember és a vödör mindkettő felmenjen 5 méter magasba.

Ha csak a vödör menne fel:
F₂ = m₂·g = 20 kg · 10 m/s² = 200 N
W₂ = F₂·s = 200 N · 5 m = 1000 J

A hatásfok:
η = hasznos munka / össze munka · 100% = W₂/W · 100% = 1000/5000 · 100% = 100%/5 = 20%

2)
G = 4000 N a súly
F = 800 N erővel húzzák a lovak
s = 100 m az út, ilyen hosszon húznak a lovak
h = 10 m a magasság, fel lehetne emelni direktben is

Ha simán felemelnénk, akkor az erő G, az út h, W₁ = G·h = 4000 N · 10 m = 40 000 J
Ez a hasznos munka.
Ha a lovak húzzák fel, akkor W₂ = F·s = 800 N · 100 m = 80 000 J
Ez a befektetett munka.

A hatásfok: hasznos/befektetett · 100% = 40 000 / 80 000 · 100% = 50%

3)
Hasznos munka:
4 méter magasban a víz helyzeti energiája ennyi: E = m·g·h
(Itt is m·g az erő, h az út)
E = 6750 kg · 10 m/s² · 4 m = 67500 N · 4 m = 270 000 J
Ez a teljes energia, elvileg ennyi munkát tudna végezni, amikor lezúdul a vízkeréken. Tehát az összes munka:
W = 270 000 J
De csak W₁ = 108 000 J munkát végez, ennyi a hasznos munka. Ezért a hatásfok:
η = 108 000 J / 270 000 J · 100% = 40%
Módosítva: 9 éve
0