Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Fizika, 7.évfolyam, hatásfok

1440
Ez egy házi dolgozat és nem értem, ez a három kérdés az:

-Egy építkezésen egy 80kg tömegű ember a 20kg tömegű vödröt 5m magasra kézben viszi fel. Mekkora a hatásfok?

-A lovak egy 10m magas domb tetejére 100m hosszú úton egy 4000N súlyú kocsit 800N erővel húznak fel. Mekkora a hatásfok?

-Egy vízikerékre 4m magasról 6750kg tömegű víz esik. A vízikerék közben 108 000J munkát végez. Mekkora a hatásfok?

Nagyon szépen kérlek adatokkal együtt adjátok meg, mert azt is kér.

A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Hatásfok, Energia, Energiaváltozások
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

2
5 m * 20 kg * 10 m/s2 = 1000 J
Saját tömegével viszi fel a vödröt:
20+80 kg = 100 kg
5 m * 100 kg * 10 m/s2 = 5000 J energia kell.
hatásfok: 1000 J/5000 J = 0,2

2.
Hasznos munka:
4000 N*10 m=40000 J
Összes munka
800 N*100 m=80000 J
A hatásfok = (Hasznos/összes)*100 =(40000/80000)*100=50.
50% a hatásfok.

3.
W = m*g*h = 6750*9,81*4= 264 870 J
108 000 / 264 870 = 0,4077
~40,8 %
Módosítva: 3 éve
0

A szükséges munka: W=F·s

1)
m₁ = 80 kg
m₂ = 20 kg
s = 5 m
---
m = m₁+m₂ = 100 kg
Kellene az erő. vagyis a súly. Az úgy jön ki, hogy F=m·g, ahol g=10 m/s² a nehézségi gyorsulás. (nem biztos, hogy tanultátok ilyen néven. Lehet, hogy csak úgy, hogy kg-ból úgy kell newton-t csinálni, hogy megszorozzuk 10-zel?)

F = 100 kg · 10 m/s² = 1000 N

W = F·s = 1000 N · 5 m = 5000 J
Ennyi munka kell ahhoz, hogy az ember és a vödör mindkettő felmenjen 5 méter magasba.

Ha csak a vödör menne fel:
F₂ = m₂·g = 20 kg · 10 m/s² = 200 N
W₂ = F₂·s = 200 N · 5 m = 1000 J

A hatásfok:
η = hasznos munka / össze munka · 100% = W₂/W · 100% = 1000/5000 · 100% = 100%/5 = 20%

2)
G = 4000 N a súly
F = 800 N erővel húzzák a lovak
s = 100 m az út, ilyen hosszon húznak a lovak
h = 10 m a magasság, fel lehetne emelni direktben is

Ha simán felemelnénk, akkor az erő G, az út h, W₁ = G·h = 4000 N · 10 m = 40 000 J
Ez a hasznos munka.
Ha a lovak húzzák fel, akkor W₂ = F·s = 800 N · 100 m = 80 000 J
Ez a befektetett munka.

A hatásfok: hasznos/befektetett · 100% = 40 000 / 80 000 · 100% = 50%

3)
Hasznos munka:
4 méter magasban a víz helyzeti energiája ennyi: E = m·g·h
(Itt is m·g az erő, h az út)
E = 6750 kg · 10 m/s² · 4 m = 67500 N · 4 m = 270 000 J
Ez a teljes energia, elvileg ennyi munkát tudna végezni, amikor lezúdul a vízkeréken. Tehát az összes munka:
W = 270 000 J
De csak W₁ = 108 000 J munkát végez, ennyi a hasznos munka. Ezért a hatásfok:
η = 108 000 J / 270 000 J · 100% = 40%
Módosítva: 3 éve
0