Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
502
1. Hány mol/dm3 koncentrációjú az a kálium-nitrát oldat (KNO3), amely 35 tömegszázalékos és sűrűsége 1,78 g/cm3?
2. Hány mol/dm3 koncentrációjú az a kénsav oldat (H2SO4), amely 35 tömegszázalékos és sűrűsége 1,56 g/cm3?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A sűrűség értékek, illetve a moláris tömeg ismeretében az alábbi összefüggésre jutunk:

`w = (35g)/(100g) = (35g)/(56.18cm^3) = (0.3462mol)/(0.05618dm^3) = 6.16` `(mol)/(dm^3)`

100g oldat 56,18cm^3 lesz a sűrűségérték miatt, ami 0,05618dm^3
35g a moláris tömeg miatt 0,3462 mol
a két értéket elosztom, és megkapom a végeredményt.

2.
Hasonló logika alapján:

`w = (35g)/(100g) = (35g)/(64.1cm^3) = (0.357mol)/(0.0641dm^3) = 5.57` `(mol)/(dm^3)`
0