Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
554
Segítséget szeretnék kérni nagyon sok feladatom van még ebbe valaki segít nagyon hálás lennék

Feladat:
Egy fazék aljáról leolvastuk hogy 8 liter az űrtartalma. A magasságát 26 cm-nek mértük.
Mekkora az alapkörének a sugara?

Nagyon hálás lennék én is segítek amibe kell
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
A fazék űrtartalma 8 l ami átváltva 8 dm³.
Tehát V = 8 dm³
Az M, azaz magasság 26 cm.

A henger térfogatát ezzel a képlettel számoljuk ki:

V = r² x π x M
Ebbe kell behelyettesíteni, hogy megkapjuk a sugár (r) értékét.
8 = r² x 3.14 x 26
8 = r² x 81.64 / : 81.64 (osztom mindkét oldalt 81.64-gyel, mivel a szorzás ellentéte az osztás!)
Így az jön ki, hogy r ~ 0.99 kerekítve.

Remélem megértetted a feladator így! : D
Módosítva: 5 éve
0