Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyensúlyos feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
370
Egy 4 dm³-es tartályba 5 mol H₂-t és 4 mol N₂-t vezetnek. 500°C-on az egyensúly beálltakor az egyensúlyi elegyben az ammónia koncentrációja 0,5 mol/dm³.
a) Határozd meg, hogy a hidrogén és az ammónia hány %-a alakult át!
b) Határozd meg az egyensúlyi állandót!
c) Határozd meg az egyensúlyi össznyomást!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`N_2 + 3H_2 -> 2NH_3`

a,
a hidrogén 60%-a alakult át, a nitrogén 25%-a
b,
`K = [NH_3]^2/([H_2]^3 * [N_2]` = `[0.5]^2/([0.5]^3*[0.75])` = `2.67`

c,
a teljes anyagmennyiség: (0,5+0,75+0,5)*4 = 7mol

`p = (nRT)/V = (7mol * 8.314 * 773K)/(4dm^3) = 11246.7kPa`
1