Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 7.o

Főoldal » Általános iskola » Fizika
2215
Mekkora erővel lehet a víz alatt tartani egy 20 dkg tömegű 250 kg/m³ sűrűségű labdát?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
m = 20 dkg = 0,2 kg
ρ = 250 kg/m³ = 250 g/dm³ = 0,25 kg/dm³

A súlya: m·g = 0,2·10 = 2 N
A felhajtóerőhöz kell a térfogata:
ρ = m/V → V = m/ρ = 0,2 kg / 0,25 kg/dm³ = 20/25 dm³ = 0,8 dm³

A víz sűrűsége 1 kg/dm³, tehát a kiszorított víz tömege 0,8 dm³ · 1 kg/dm³ = 0,8 kg. Ennek a súlya 0,8·10 = 8 N

Tehát nagyobb a felhajtóerő, mint a súly, vagyis a labda úszik a vízen. Ahhoz, hogy teljesen a víz alá nyomjuk, 8-2 = 6N erő kell.
0