Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia-reakcióegyenlet

Főoldal » Középiskola » Kémia
651
Valaki el tudná magyarázni ennek a két feladatnak a megoldását részletesen?
1. 24 g szenet égetünk el tökéletesen. Mekkora tömegű oxigéngáz szükséges a folyamat teljes lejátszódásához? Hány g szén-dioxid-gáz keletkezik a
reakció során?

2. Ha 32 g kén 32 g oxigénnel lép reakcióba, milyen
lesz a keletkezett termék összetétele? Írd fel a végbement reakció egyenletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
` C + O_2 -> CO_2`
A kémiai egyenletet ismernem kell, hiszen enélkül nem tudom, hogy milyen arányban reagálnak egymással az adott anyagok (ezeket érdemes kívülről megtanulni)
A feladatban 24g szén van megadva. A periódusos rendszerről leolvashatom a szén moláris tömegét, mely 12g/mol.
Ez az adat azt jelöli, hogy 1 mol szén 12g szénnek felel meg. Tehát az alábbi aránypárt írhatom fel magamnak:

`1mol : 12g`
`xmol : 24g`

Ezt az összefüggést megoldhatom keresztbe szorzással, de egyszerűbb esetekben ránézésre is látom, hogy 2 mol anyagról beszélünk.
Intuitíven ez alapján a logika alapján dolgozunk, de bonyolultabb esetekben érdemes az alábbi összefüggésből kiindulni:

`M = m/n`

`M =` moláris tömeg
`m =` tömeg
`n =` anyagmennyiség

Tehát a moláris tömeg nem más, mint a tömeg és az anyagmennyiség hányadosa. Ez alapján ha két adatot ismerek, a harmadikat ki tudom számítani.

2.
`S + O_2 -> SO_2`
A reakció az alábbi módon zajlik.
1 mol kén és 1 mol oxigén 1:1 arányban reagál a reakció szerint, tehát az összes anyag el fog fogyni.
A termék az `SO_2` melyből 64g keletkezik

Tekintsünk meg még egy egyszerű példát!
`2H_2 + O_2 -> 2H_2O`
a hidrogén az oxigénnel 1:2 arányban reagál
tegyük fel, hogy 10g hidrogénünk van. Ez hány g oxigénnel reagálna?
Ha kiszámolom az anyagmennyiségét 5 mol hidrogént kapok. Ez fele annyi, vagyis 2,5mol oxigénnel reagál. Az oxigén moláris tömege 32g/mol, így a tömege 2,5*32 = 80g

Elvi hiba azt mondani, hogy 10g hidrogén 20g oxigénnel reagál. A két anyag a reakcióban anyagmennyiség-arányosan reagál, nem pedig tömegarányosan.
1