Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
703
Egy trapéz alapjai 40 és 24 cm, szárai 10 cm hosszúak.
Számítsd ki a trapéz kiegészítendő háromszögének oldalait!
Hogyan aránylik a trapéz területe a háromszög területéhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Kell egy ábra:
https://ggbm.at/bgEhxexG

a=40
c=24
b=d=10

Az ABE háromszög hasonló a CDE háromszöghöz, hisz minden szögük egyforma.
Felírható pl. ez az arány:
a/(d+f) = c/f
a·f = c·(d+f)
(a-c)·f = c·d
(40-24)·f = 24·10
f = 240/(40-24) = ...

A területek aránya:
A kis háromszög területe T₁
A trapéz területe T
A nagy háromszög területe T+T₁

Hasonló alakzatoknál ha az oldalak aránya n, akkor a területek aránya n².
A nagy háromszög területe tehát úgy aránylik a kis háromszögéhez, mint az oldalaik arányának a négyzete:
(T+T₁) / T₁ = a² / c²
T/T₁ + T₁/T₁ = 40²/24²
T/T₁ = 40²/24² - 1 = ...
0