Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Magasságtétel ,befogótétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
1067
Egy derékszögű háromszög egyik befogója 5 cm, az átfogó 13 cm. Milyen hosszú szakaszokra osztja az átfogót az átfogóhoz tartozó magasság?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a = 5 cm
b = ?
c = 13 cm
Az átfogót ilyen szakaszokra osztja a magasság:
ca = ?
cb = ?

b értékét Pitagorasszal lehet kiszámolni:
5² + b² = 13² → b = 12

Befogótétel:
a² = ca · c
5² = ca · 13
ca = ... számold ki.

Ugyanígy a b oldallal is:
b² = cb · c
cb = b²/c = ... számold ki

Módosítva: 9 éve
0