Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Magasságtétel ,befogótétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
3939
Egy derékszögű háromszög befogóinak hossza 3 cm és 5 cm. Mekkora részekre bontja az átfogóhoz tartozó magasság az átfogót? Mekkora távolságra van a derékszögű csúcs az átfogótól?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az átfogó Pitagorasszal:
 3²+5²  =  34 

Befogótétel:
Ha a befogók a és b, az átfogó c, amit ca és cb részekre bont a magasság, akkor:
a² = ca · c
b² = cb · c

Ezekkel ca és cb-t ki tudod számolni.

A kérdezett távolság pedig a magasság hossza, azt a magasságtétellel lehet kiszámolni:
m² = ca · cb
0

Egyderekszegyogu haromszok befogoi 3 cm illetve 5 . az atfogo hossza...
0