Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
721
Kör egyenlete: (x-3)²+(y-1)²=25

Írjuk fel annak az egyenesnek az egyenletét, amelyen a test továbbhaladna, ha az E(-1;4) pontban megszűnne a testet körpályára kényszerítő erőhatás.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Vagyis az E ponthoz húzott érintő egyenlete kell.
Az egyenletből ránézésre látszik, hogy a kör középpontja az O(3; 1) pont, sugara 5.
Az E pontba menő sugár irányvektora ennyi: O-E = (3 - (-1); 1 - 4) = (4; -3)
Ez lesz az érintő normálvektora: n(4;-3), hisz az érintő merőleges a sugárra.

Az E ponton átmenő, n normálvektorú egyenes egyenlete:
4·x + (-3)·y = 4·(-1) + (-3)·4
0