Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trapéz szoveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
910
Tudnatok nekem ebben a feladatban segiteni?Egy fiatal szőlész borász szimmetrikus trapéz alakú területre szőlőt telepit. A sorok kialakítása az alapokkal párhuzamosan történik a szőlőtőkék távolsága 1,5 méter a sorok távolsága 2 méter az első sorba 100 oltvány telepítettek és minden további sorban eggyel többet mint az azt megelőző ben összesen 4740 oltványt tüntettek el
a kérdés hány sor szőlőt tudott telepíteni a területére ? mekkora a betelepített terület nagysága?
Koszi elore is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ültettek*
0

a1=100
a2=101
a3=102
...
Összegük: 4740


Számtani sorozat összegképletébe helyettesítve:
4740=((100+an)*n)/2 /*2

an értéke kéne:

an=a1+(n-1)*d
an=100+(n-1)*1
an=100+n-1
an=99+n

Egyenletbe helyettesítsd be an-t, majd számold ki
0