Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
400
1. Ha egy gáz izoterm kiterjedést végez:
a) gázt hőt ad le
b)nő a gáz belső energiája
c) nő a gáz nyomása
d) a gáz mechanikai munkát végez
e) a gáz csökken

2. A Robert Mayer összefüggés:
a) minden gázra
b) csak egyatomos gázra
c) csak ideális gázokra
d) csak izobár folyamatokra
e) csak izobár és izochor folyamatokra érvényes
3. az állandó térfogaton 100C -ról 25 C-ra lehűtött gáz nyomása :
a) 75%-kal
b) 25%-kal
c) 20%-kal
d) 7,5 %-kal
e) 10%-kal módusul
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1.
Izoterm kiterjedés, azaz `T=áll.`

Tudjuk, hogy egy gáz belső energiája a következő összefüggésként változhat:

`\Delta E_b=Q+W`
Mivel izoterm, kiesik a `Q` és marad a W. Ezt a munkát gáz végzi, kiterjed.
Tehát jó megoldás lehet a d)
Viszont nem feltétlen kell mechanikai munkát végeznie, hisz nincs kikötve, hogy változzon a belső energiája.
De mivel a térfogat mindenképpen változni fog, ezért valszeg a d) lesz a helyes megoldás.
Tudjuk, hogy `p*V=n*R*T` ahol nagy valószínűséggel `n,R` állandó, tudjuk, hogy `T` is az,
tehát a `p*V` szorzat is állandó lesz.
Azaz, ha növekszik a térfogat, csökken a nyomás.

2. Tulajdonképpen alkalmazható minden gázra, ideálisra, valósra egyaránt, csak át kell alakítani kicsit, szóvel úgy gondolom, hogy a) a helyes megoldás.

3. `p/T=áll`
`p_1/T_1=p_2/T_2`
`p_1/(373K)=p_2/(298K)`
`p_1=1.2517p_2`
Tehát körülbelül 25%-kal nőtt a nyomása
0