Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számítás 11.-12. osztály nagyon sürgős!!!!!!!!!!!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
387
Acetaldehidből, etil-alkoholból és hangyasavból álló minta 5,00 g tömegű. A mintát pontosan megfelezzük. Az egyik felével elvégezzük az ezüsttükörpróbát, melynek során 8,59 g ezüst válik ki. A másik felét 23,5 cm3 1,20 mol/dm3 koncentrációjú nátrium-hidroxid-oldattal lehet közömbösíteni.
a) Írd fel a végbemenő kémiai folyamatok rendezett egyenletét!
b) Számítsd ki a minta tömegszázalékos összetételét!

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számítás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`HCOOH + 2 Ag^(+) + 2 OH^(-) -> CO_2 + 2Ag + 2 H_2O`
`HCOH + 2 Ag^(+) + 2 OH^(-) -> HCOOH + 2Ag + H_2O`
`HCOOH + NaOH -> HCOONa + H_2O`

Legyen a mintában x mol hangyasav, x mol formaldehid, z mol etil-alkohol.
Moláris tömegekből az első összefüggés:
`46x + 30y + 46z = 5g`

Csak a hangyasav reagál NaOH-val (figyeljunk arra, hogy megfeleztük a mintát)
`0.5y = 0.0141mol`

Az acetaldehid és a hangyasav is adják az ezüsttükör-próbát (figyeljunk arra, hogy megfeleztük a mintát)
`0.5x + 0.5y = 0.0198mol`

Egyenletrendszer megoldásai:
x = 0,0114mol
y = 0,0282mol
z = 0,0789mol

Innen megadható a tömegszázalékos érték
0