Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki sos holnapra kellene!

Főoldal » Középiskola » Matematika
318
levezetés, ellenőrzés is kellene
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

(x-1)/5*(x-3)/x=(2x+3)/x+x/5 /először a szorzást végezzük el
(x-1)(x-3)/5x=(2x+3)/x+x/5 /most hozzunk közös nevezőre
(x-1)(x-3)/5x=5(2x+3)/5x+x2/5x /*5x
(x-1)(x-3)=5(2x+3)+x2 /zárójelbontás
x2-3x-x+3=10x+15+x2 /összevonás
x2-4x+3=x2+10x+15 /-x2
-4x+3=10x+15 /+4x
3=14x+15 /-15
-12=14x /:14
-6/7=x
Ellenőrzés: (-6/7-1)/5*(-6/7-3)/-6/7=-13/35*9/2=-13*9/2*35=-117/70
(-12/7+21/7)/-6/7-6/35=-3/2-6/35=-105/70-12/70=-117/70
0