Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
315
Szép napot, a kép csatolva, segítséget köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia, a legegyszerűbb, hogyha felírod a hozzárendelési szabályokat:

1. x = 2y az arányossági tényező: 2
2. -x = y (x és y egész számok) az arányossági tényező:-1
3. x = 1,5y az arányossági tényező:1,5
4. x = 0,5y az arányossági tényező:0,5

Ezt úgy a legegyszerűbb, hogyha ránézel az ábrára, és választasz egy tetszőleges pontot.
Az elsőnél az x=1 pontot célszerű választani, mert ott lesz y értéke egész szám
Leolvasom, hogy mennyi az y értéke, ez itt 2
felteszem magamban a kérdést: mennyivel kell megszorozni az 1-et, hogy 2-őt kapjak? Hát kettővel.

Ellenőrzés képpen megcsinálom ezt még egy ponttal pl. kettővel:
x=2 ; y=4 , tehát helyes az állításom

Vegyük a második ábrát
Ha kiválasztom a -1 pontot, akkor az y értéke 1
ezt bármelyik ponttal elvégezheztem, a szabály nem változik.

A többi is hasonló logika alapján oldandó meg
0