Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyes feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
616
Szén-monoxid-hidrogén-metán gázelegy hélium gázra vonatkoztatott relatív sűrűsége 25 °C-on és standard nyomáson 3,250.
a) Határozd meg az elegy átlagos moláris tömegét!

A gázelegyhez az elegy térfogatánál kétszer nagyobb térfogatú oxigéngázt keverünk, majd az elegyet felrobbantjuk, és megvárjuk, amíg visszaállnak az eredeti körülmények.
b) Írd le az égéskor lejátszódó reakciók rendezett egyenleteit!
c) Számold ki a reakcióhőket!

Megmértük a keletkezett, vízmentes gázelegy térfogatát, és azt tapasztaltuk, hogy az eredeti, oxigénmentes gázelegy térfogatának a 130%-a.
d) Határozd meg a kiindulási elegy térfogatszázalékos összetételét!
e) Hány százalék oxigénfelesleget alkalmaztunk?
f) Mekkora mennyiségű hő szabadul fel, ha a kiindulási elegyből 1225 cm³-t égetnénk el?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Én ezek alapján indultam el:

a,
M = 4*3,25 = 13g/mol
b, c,
`ΔrH = ΔkH_2 - ΔkH_1`

`CO_((g)) + 0.5O_(2(g)) -> CO_(2(g))`
`ΔrH = −393.5kj - (-110.5) = -283kJ`

`CH_(4(g)) + 2O_(2(g)) -> CO_(2(g)) + H_2O_((f))`
`ΔrH = -393.5-286 - (-74.4) = -605.1kJ`

`H_(2(g)) + 0.5O_(2(g)) -> H_2O_((f))`
`ΔrH = ΔkH = -286kJ`

d,
Legyen a reakciótérben eredetileg x mol CO y mol CH4 és z mol H2
eredeti reakciótér:
x + y + z = 1
Hozzákevert oxigén:
2(x+y+z)
Keletkező CO2
x + y
Elfogyó oxigén:
0.5x + 2y + 0.5z
Maradék oxigén:
1,5x + 0 + 1,5z
reakció után: (a víz lecsapódik, ezért nem lesz gáztérben)

x+y+1.5x+1.5z = 1.3
x + y + z = 1

De nem tudom mi lehet a harmadik összefüggés, addig nem megoldható a három ismeretlenes egyenletrendszer.
Módosítva: 5 éve
1