Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges Feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
5966
Egy háromnapos kerékpártúra első napján megtettük az út negyedét és még 6 km-t a második napon a hátralévő út harmadát és még 2 km-t így az utolsó napra 44 km maradt. Milyen hosszú volt a kerékpár túra?


levezetéssel kérik :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egyenlettel:

Legyen a teljes túra x km
1. nap: 1/4x+6 km
2.nap: 1/3(3/4x-6)+2 km -> 3/12x-2+2 -> 3/12x
3.nap: 44 km

1/4x+6+3/12x+44=x /*12
3x+72+3x+528=12x
6x+600=12x /-6x
600=6x
100=x

Az út 100 km hosszú.

Ellenőrzés:
1. nap az út negyede + 6km. -> 25+6=31 km
2. nap a maradék út 1/3 + 2 km.
A maradék út 100-31=69 km. Ennek 1/3 része 23 és még 2 = 25 km
3. nap: 44 km

31+25+44=?100
100=100

Jól dolgoztunk
1