Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy 5kg tömegű táskát emelünk fel a földről 1,5 m magasságba 50N erővel. Mennyi munkát végeztünk?

Főoldal » Középiskola » Fizika
1007
Egy 5kg tömegű táskát emelünk fel a földről 1,5 m magasságba 50N erővel. Mennyi munkát végeztünk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`W=F*s`


Lehet túl bonyolítom.
Szóval, mivel 50N erővel emeljük, és a táska 5 kg tömegű, ezért valójában az eredő erő így adódik:

`F_g=m*g=5kg*9,81 m/(s^2)=49,05N` Ekkora gravitációs erő hat a táskára. Mi ez ellen dolgozunk `50N`-os erővel, azaz ezzel párhuzamos (ráadásul egyvonalba eső) hatásvonallal, de ellentétes iránnyal húzzuk a táskát `50N` erővel, tehát tulajdonképpen a felfelé ható erő mindössze `0,95 N`.

Tehát a végzett munka:

`W=0,95N*1,5m=1,425 J`
0