Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon egyszerű fizika kérdés

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1313
Diavetítő az 5,8 m távol lévő ernyőn olyan képek alkot, amelynek méretei 80-szor akkorák, mint a diafilmé.

a. Adjuk meg a diafilm és a vetítőlencse közti távolságot

b. Adjuk meg a lencse fókusztávolságát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Képtávolság: k = 5,8 m
Nagyítás: N = 80

a) Tárgytávolság: t = ?
Egy jó ábra segít:
http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011-0023_Oktatas_es_technologia/pic/okitech_html_3d83163d.jpg
Ha a lencse közepén átmenő fénysugarat nézed, valamint a tárgyat és a képet, két hasonló háromszöget látsz:
K/T = k/t
ahol K és T a kép és tárgy magassága.
Ez az arány éppen a nagyítás:
K/T = N
k/t = 80 → t = ... kijön.

b) A fókusztávolságra ezt a képletet kell tudni:
1/f = 1/k + 1/t
Ez is kijön...

-------------------
Megjegyzés:
Lehet, hogy így tanultátok:
1/k + 1/f = 1/t
Ez a képlet akkor igaz, ha a távolságokat előjelesen veszed. Ekkor úgy érdemes rajzolni, mint a fenti ábrán is van, hogy a tárgy legyen bal oldalt a kép pedig a jobbon (a fény balról jobbra halad), így ha a lencsét teszed az origóba, akkor jól jön ki a távolságok előjele:
Az x tengelyen:
- t < 0
- k > 0
- f > 0 (fókusztávolság mindkét oldalon van, de pozitívnak kell venni)
Az y tengelyen:
- T > 0
- K < 0
A nagyítás ilyenkor (legalábbis ennel a lencsénel és elrendezésnél) negatív, ez azt jelenti, hogy fordított állású a kép.
Ennek az előjeles számolásnak bonyolultabb optikai rendszerek esetében van előnye.
1