Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika TZ!

Főoldal » Középiskola » Fizika
1105
Egy 200g tömegű golfütő 55m/s sebességgel mozog, amikor nekilökődik a 46g tömegű golflabdának.Az ütközés után a golfütő 40 m/s sebességgel mozog az eredeti irányban. Mekkora a golflabda sebessége az elütés után?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
A két tömeg hányadosa (200/46) 4.347 g
A két sebesség különbsége (55-40) 15 m/s
4.347*15=65,2 m/s
Módosítva: 9 éve
0

Jó biadam végeredménye, de Isten ments, hogy úgy csináld, abból sose érted meg.

Kicsit később lesz a megoldás, először más:

A feladattal baj van. Golfozáskor nincs végleges deformáció (mondjuk nem törik össze a golflabda), ezért itt rugalmas ütközés történik. Ha tökéletesen rugalmas lenne az ütközés, arra az a jellemző, hogy az energiamegmaradás és az impulzusmegmaradás is teljesül. Olyan csak idealizálva van. Mondjuk a golflabdánál is az energia egy részéből hang lesz, de az csak kicsi energiaveszteség.
Most viszont a megadott adatokkal nagyon nem fog teljesülni az energiamegmaradás. (Ezt nem lehet elsőre látni, de kiszámoltam...) Vagyis jobb lett volna úgy szövegezni a feladatot, hogy a labda nem golflabda, hanem mondjuk homokkal töltött deformálható labda.

Minderre azért kellett gondolni, mert nincs beleírva a feladatba, hogy tökéletesen rugalmas, vagy tökéletesen rugalmatlan ütközésként kell-e számolni. Ilyenkor erre nekünk kell rájönnünk. Most rosszul jönnénk rá.

Abból lehet arra gondolni most, hogy rugalmatlan ütközést kell számolni, mert csak egy ismeretlen van. Ha rugalmas ütközés lenne a feladat, akkor kérdés lenne mind a két test sebessége az ütközés után.

Ha nem vagy jó fizikából, akkor az előzőek értelmét nem biztos, hogy pontosan érted, akkor bocs.

Szóval most úgy kell értelmezni a feladatot, mintha rugalmatlan ütközés lenne, nem rugalmas. Abban az esetben csak az imulzusmegmaradás teljesül, csak azzal kell számolni.

Adatok:
m₁ = 200 g = 0,2 kg
v₁₁ = 55 m/s
m₂ = 46g = 0,046 kg
v₂₁ = 0 m/s, ezzel nem is kell majd impulzust számolni
Ütközés után:
v₁₂ = 40 m/s
v₂₂ = ?

Kezdetben az impulzus:
I₁ = m₁·v₁₁ = 0,2·55 kgm/s = 11 kgm/s
Ütközés után:
I₂ = m₁·v₁₂ + m₂·v₂₂ = 0,2·40 + 0,046·v₂₂ = 8 + 0,046·v₂₂

A két impulzus megegyezik:
11 = 8 + 0,046·v₂₂
v₂₂ = 3 / 0,046
v₂₂ = 65,2 m/s
1