Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika TZ!

Főoldal » Középiskola » Fizika
3700
Két tanuló az iskolatáskáját egy 60cm hosszú rúdra szeretné felakasztani. Hol kell a rudat alátámasztaniuk ha az egyik táska 5kg míg a másik 8kg tömegű?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
d1=m2/(m1+m2)*l
d1=8 kg/(5+8 kg)*0.6 m
d1=8/13*0.6 = 0,37 m
d2=0,6-0,37=0,23 m

A nehezebbtől 23 cm-re kell támasztani
0

biadam válaszából nem tudod megérteni, mit és hogyan kell kiszámolni.

A két táskának forgatónyomatéka van. Az egyik az óramutató járásával azonos, a másik ellenkező irányba forgatna. Azonosnak kell lenniük, hogy nyugalomban maradjanak.

m₁ = 5 kg
m₂ = 8 kg
ℓ = 60 cm
Az egyik erőkar d₁, a másik d₂ = ℓ-d₁ hosszú.
(Lehetne méterbe váltani ℓ-et, de most nincs rá szükség. Így majd centiben jön ki d₁. Mindenesetre ha nem vagy biztos a dologban, inkább válts át mindig mindent "szokásos" mértékegységekbe.)

A forgatónyomatékok: (erő szorozva erőkar hossza)
m₁·g · d₁ = m₂·g · d₂
g-vel lehet egyszerűsíteni
m₁·d₁ = m₂·(ℓ-d₁)
(m₁+m₂)·d₁ = m₂·ℓ
(5+8)·d₁ = 8·60
d₁ = 480/13 = ... cm
Módosítva: 9 éve
2