Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 9.o

Főoldal » Középiskola » Fizika
559
1. Mekkora a mozgási energiája egy 800 m/s sebességgel haladó, 5 dkg tömegű puskagolyónak?
2. Mekkora a rugalmas energiája az autó egy rugójának, ha rugóállandója 10000 N/m éa az autó
tömege 1000 kg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1, `E_m` = `1/2*m*v^2` = `1/2*0.05kg*(800m/s)^2` = 16000 J = 16 kJ

2.

F = `D*x`

Ha négy rugó van, akkor az egy rugóra eső terhelés `F/4` = `(m*g)/4` = `(1000*10)/4` = 2500 N

x = `F/D` = `2500/10000` = 0.25 m

`E_r` = `1/2*D*x^2` = `1/2*10000N/m*(0.25m)^2` = 312,5 J
0