Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Adva van egy P (1; 4) pont és a −2x+3y=−3 egyenletű e egyenes

Főoldal » Középiskola » Matematika
1007
a. Add meg a P pontból az e egyenesre merőleges egyenes egyenletét!
b. Add meg a két egyenes metszéspontját!
c. Milyen messze van a P pont az e egyenestől?
d. Add meg a P ponton átmenő e egyenessel párhuzamos f egyenes egyenletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) 3x+2y=3*1+2*4=11⇒3x+2y=11

b)
3x+2y=11 /*2⇒6x+4y=22 (1)
-2x+3y=-3 /*3⇒-6x+9y=-9 (2)
(1) + (2) ⇒4y+9y=22-9 ⇒13y=13 ⇒y=1, ezt 3x+2y=11-be beírva:
3x+2*1=11 /-2
3x=9 /:3
x=3 - at kapunk. ⇒Metszéspont: M(3;1)

c)
MP=gyök alatt((1-3)²+(4-1)²) =3,605551275

d) - 2x+3y= - 2 * 1 + 3 * 4 = 10 ⇒-2x+3y=10
0