Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH szamitas?

Főoldal » Középiskola » Kémia
530
Ha összeöntünk 1500 ml 0,2M-os NaOH oldatot és 500 ml 0,3 M-os (Ks= 0,000018 mol/dm3) ecetsav oldatot, mekkora lesz a kapott oldat pH-ja?
A térfogatok összegezhetők.

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`NaOH + CH_3COOH -> CH_3COONa + H_2O`

0,3 mol ecetsav reagál 0,15 mol NaOH-val -> 0,15 mol ecetsav marad az oldatban.

`CH_3COOH + H_2O -> CH_3COO^- + H_3O^+`

Kezdetben: 0,075 mol/dm3 ecetsav ; a többi 0
Átalakul : x mol ecetsav ; x mol/dm3 oxóniumion és x mol/dm3 acetát ion
Egyensúlyban: (0,075-x) ecetsav, x oxónium ion, x acetát ion

`K_s = ([CH_3COO^-] * [H_3O^+])/[[CH_3COOH]]`

`0.000018 = x^2/(0.075-x)`

`x=0.00115` `(mol)/(dm^3)`

`pH = -log[H+] = -log(0.0023) = 2.64`
1