Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek!

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
726
a.) Milyen tömegarányban kell összekeverni 10 m/m%-os réz(II)-szulfát-oldatot és vízmentes réz(II)-szulfátot, hogy 50 °C-on éppen telített oldatot kapjunk?

b.) Mi lesz a folyadék /szilárd anyag tömegaránya, ha 0 °C-ra hűtjük a rendszert?

50 °C-on 100 g víz 33,3 g vízmentes réz(II)-szulfátot, 0 °C-on 100 g víz 14,3 g vízmentes réz(II)-szulfátot old, és a hűtés során kristályvizes réz(II)-szulfát kristályok válnak ki. A réz(II)-szulfát moláris tömege: 159,5 g/mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
A feladattal pusztán annyi problémám van, hogy a hűtéskor kiváló kristályvizes réz szulfát hidratáltságát nem ismerjük. Hiszen ismerünk belőle pentahidrátot, trihidrátot illetve monohidrátot is.

Mivel a számításban nincs részletezve, ezért a pentahidrátot fogom alapul venni

a,
50°-on: a telített oldat: 24,98%
0°-on: 12,51%

Előző feladatban tárgyalt keverési egyenlet:
`m_1*w_1 + m_2*3w_2 = (m_1+m_2)*w_3`
`m_1 = m_1`
`w_1 = 0.1`
`m_2 = m_2`
`w_2 = 1`
`w_3 = 0.2498`

Behelyettesítve:
`m_1*0.1 + m_2 = (m_1+m_2)*0.2498`

`m_1/m_2 = 5/1`

b,
itt ütközünk a már ismert problémába. Nem tudom kifejezni az arányt, ha nem ismerem a w2 értékét. Nem szívesen tippelem be a só hidratáltságát, de nem ad semmilyen támpontot a feladat.

Keverési egyenlet sókiválásra:
`m_1*w_1 - m_2*3w_2 = (m_1-m_2)*w_3`

`m_1 = m_1`
`w_1 = 0.2498`
`m_2 = m_2`

`w_2 = ? = 159.5/249.5 =0.6393`

`w_3 = 0.1251`

Behelyettesítve:
`m_1*0.2498 - m_2*0.6393 = (m_1-m_2)*0.1251`

`m_1/m_2 = 4.1235/1 = 33/8`

Módosítva: 5 éve
0