Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek, ha tudtok!

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
880
150 gramm ecetsavoldat sztöchiometrikus arányban reagál 150 gramm nátrium-karbonátoldattal, a keletkező összes gáz eltávozik az oldatból. A reakcióban 12,25 dm3, 25,00 °C-os, standard nyomású gáz keletkezik. A gáz eltávozása után kapott oldatot 20,0 °C-ra hűtve 23,900 gramm kristályvizes nátrium-acetát kiválását tapasztaljuk. A telített nátrium-acetát oldat 20,0 °C-on 26,632 tömeg%-os.
a) Számítással határozza meg a kiváló kristályvizes só képletét!
b) Határozza meg a kiindulási oldatok tömegszázalékos összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
tömegszázalék, kristályvíz
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`2CH_3COOH + Na_2CO_3 -> 2CH_3COONa + CO_2 + H_2O`

12,25dm3 gáz -> 0,5 mol szén-dioxid keletkezett a reakcióban. Ezek alapján arra következtethetünk, hogy:

`n_(CH_3COOH) = 1` `mol`
`n_(Na_2CO_3) = 0.5` `mol`

így b,
`w_(Na_2CO_3) = 53/150 = 35,33%`

`w_(CH_3COOH) = 60/150 = 40%`

a,
az oldat tömege:
`150+150-22 =278g`

Felírhatom így sókiválásra a keverési egyenletet
`m_1*w_1 - m_2*3w_2 = (m_1-m_2)*w_3`

`m_1 = 278g` (eredeti oldat tömege)

`w_1 = 82/278 = 0.2949` (tömegszázalékos értéke -> feladat szempontjából irreleváns)

`m_2 = 23.9g` (kivált só tömege)

`w_2 = 82/(82+18x)`

(kivált só tömegszázalékos értéke. Bármilyen sóra megadható, ha az anhidrát tömegét osztjuk a hidrát tömegével, ami x-szer több az anhidrátnál a víz moláris tömegével)

`w_3 = 0.26632` (keletkező oldat tömegszázalékos értéke)

Behelyettesítve:

`278*0.2949 - 84/(84+18x)*23.9 = (278-23.9)*0.26632`

`x = 3`

`CH_3COONa * 3H_2O`
0