Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
866
Egy téglalap alaprajzú hàz méretei 12 m x 10 m. A telek, aminek a közepen a ház áll, hasonló a ház alaprajzához. Mekkorák a telek méretei, ha 110 m hosszú kerítés veszi körül?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Hasonló = egyenes arányosság, azaz ha 12*10 a ház, akkor ugyanazzal szorozzuk/osztjuk a két számot, pl lehet 24*20, stb.

Kerülete a téglalapnak: 2a+2b

2*(12x)+2*(10x)=110
24x+20x=110
44x=110
x=2.5

Szorozzuk meg a 12 és 10 métert 2.5-el: 30 és 25 méter lesz belőle.

A telek 30*25 méteres.
Ellenőrzés:
2*30+2*25=?110
60+50=?110
110=110

Jól dolgoztunk
1