Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
384
Tudnátok segíteni?
Hányféle négyjegyű pozitív egész szám képezhető az 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 számjegyek (akár többszöri) felhasználásával, ha
(a) a szám nem tartalmazza az 1-et,
(b) a számban szerepel a 7-es számjegy,
(c) a szám öttel osztható,
(d) a szám öttel osztható, és nem tartalmazza az 1-et,
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) mivel a szám nem tartalmazhatja az 1-et ezért minden helyiértékre 6 szám kerülhet: 6*6*6*6 = 64 = 1296

b) itt valamelyik helyiértékre a 7 kell kerüljön a többire a hét szám közül bármelyik: 7*7*7*1 = 7*7*1*7 = 7*1*7*7 = 1*7*7*7 = 73 = 343

c) hogy a szám öttel osztható legyen, az utolsó számjegye az 5-ös kell legyen, a többi nem számít: 7*7*7*1 = 73 = 343

d) ez az a) és a c) kombinációja: 6*6*6*1 = 63 = 216
0