Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
575
Síkmozgást végző pont koordinátái a következőképpen függnek az időtől: x(t) = a sinωt, illetve
y(t) = b cosωt, ahol a = 4 cm, b = 3 cm, és ω állandó. Határozzuk meg a pálya egyenletét, majd
ábrázoljuk a pályagörbét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`x(t)=a*sin(\omega*t)`
`y(t)=b*cos(\omega*t)`

Ki kell fejezni egyikből a másikat, mivel a pályaegyenletet általában `y(x)` alakban szoktuk megadni, kifejezzük az `x(t)`-ből a `t` -t, majd behelyettesítjük `y` -ba:

`x(t)=a*sin(\omega*t) ->t=(sin^(-1)(x/a)+2*\pi*n)/\omega` ,ahol `n in ZZ`

`y(x)` -be behelyettesítve:

`y(x)=b*cos(\omega*((sin^(-1)(x/a)+2*\pi*n)/\omega))=b*cos(sin^(-1)(x/a)+2*\pi*n)`
0