Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrokémia számítási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
559
2 órán keresztül 3 A árammal történő elektrolízis során az oldat cink-klorid tartalma 10 t%-ról 5t%-ra csökken.
a) Mekkora tömegű cink és mekkora térfogatú st. áll-ú klórgáz képződött?
b) Mekkora tömegű oldatot kezdtünk elektrolizálni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`Q = I*t = 21600C = 0.224mol` `e^(-)`

`Zn^(2+) + 2e^(-) -> Zn`
`2Cl^(-) -> Cl_2 + 2e^(-)`

Összesen 0.224mol elektron ment át a rendszeren, tehát:

`0.112` `mol` `Zn` vált le = 7,325g
`0.112` `mol` klórgáz fejlődött = `2.744dm^3` `Cl_2`

Keverési egyenlet: (m_1-et keresem)
`m_1*w_1 + m_2*w_2 = (m_1+m_2)*w_3`

`m_1*0.1 - 15.277*1 = (m_1-15.277)*0.5`

`m_1=290.26g`
1