Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ismeretlen fémlemez

Főoldal » Középiskola » Kémia
622
100 cm³ 0,1 mol/dm³-es AgNO₃ oldatba ismeretlen fémlemezt mártva a szilárd fázis tömege 0,906 g-mal nőtt. Újabb fémlemez bemártásakor már nincs tömegváltozás. Melyik fémből készült a lemez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`nAgNO_3 + Me-> nAg + Me^(+n)`

`Δm = +0.906`
Az ezüst kivált, tehát kisebb tömegű fémet keresek.
Lehet bonyolultabb képleteket használni, de próbálkozással is megadhatom

Moláris tömegváltozás:
`Δm/(1 mol) = +90.6`

`n*M_(Ag) - M_(Me) = 90.6`

így az ezüst, és a fém moláris tömegének különbsége 90.6
Ha a fém töltése +1, akkor a tömege: 17,3g -> ilyen fém nincs
Ha a fém töltése +2, akkor a tömege:34,6g > ilyen fém nincs
Ha a fém töltése +2, akkor a tömege 51,9g -> ez a Króm

tehát krómlemezt mártottunk az oldatba
1