Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálásos feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
322
Egy SO₂ tartalmú füstgáz st. áll-ban mért 1 m³-ét 1 dm³ híg kénsavoldattal megsavanyított 0,5 mol/dm³ koncentrációjú KMnO₄ oldaton vezettük át. Az alábbi rendezendő egyenlettel leírt folyamat ment végbe:
SO₂ + MnO₄- + H₂O = SO₄²- + Mn²+ + H+

Ezután a keletkezett oldatot 2 dm³-re hígítjuk, majd ezzel titráltunk, 0,05 mol/dm³ koncentrációjú oxálsav oldat 25 cm³-es részleteit. Az átlagfogyás 20 cm³ volt.
A titrálás rendezendő egyenlete:
(COOH)₂ + MnO₄- + H+ = CO₂ + Mn²+ + H₂O

Határozd meg a füstgáz térfogatszázalékos kén-dioxid tartalmát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`5 SO_2 + 2 MnO_4 + 2 H2O = 5 SO4^{2-} + 2 Mn^{2+} + 4 H^{+}`
`5 (COOH)_2 + 2 MnO_4^{-} + 6 H^{+} = 10 CO_2 + 2 Mn^{2+} + 8 H_2O`

Arányosság elvét követve:
0,001mol oxálsav -> 0,0004 mol MnO4 a 25 köbcentiben -> 0,032mol két köbdeciben -> felesleges MnO4
Teljes MnO4: 1*0,5 = 0,5mol -> hasznos MnO4: 0,468mol -> 1,17 mol kén-dioxid -> 28,665 köbdeci kén dioxid -> 2,87V/V%
1