Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keverékes feladatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
541
Mészkő-dolomit (CaCO₃-MgCO₃) keverék 1,8225 g-ját 20 cm³ 4 mol/dm³-es sósavban oldjuk, majd 250 cm³-re egészítjük ki. Ennek a törzsoldatnak a 10 cm³-ét 16,3 cm³ 0,1 mol/dm³-es koncentrációjú NaOH oldattal lehet semlegesíteni. Hány t% dolomitot tartalmazott a keverék?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`xCaCO_3 + 2HCl -> CaCl_2 + CO_2 + H_2O`
`yMgCO_3 + 2HCl -> MgCl_2 + CO_2 + H_2O`

Első összefüggés a moláris tömegek alapján:
`100.1x + 84y = 1.8225`

Felesleges sósav: 10 köbcentiben 0,00163 mol -> 250 köbcentiben 0,04075 mol
Teljes sósav: 0,08 mol
hasznos sósav így: 0,03925 mol

Ebből adódó második összefüggés:
`2x + 2y = 0.03925`

`x=0.01080mol` = ~1,081g
`y=0.0088175mol` = ~0.741g

A térfogatszázalék innen csak sűrűségértékek függvényében adható meg
1