Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyensúlyos feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
409
Egy 2 dm³-es tartályba 1 mol hidrogént és 1 mol jódot kevernek. 800 °C-on a rendszerben egyensúly áll be. Az egyensúly beálltáig a H₂ 70%-a alakul át.
a) Határozd meg az egyensúlyi koncentrációkat és az egyensúlyi állandót!
b) Határozd meg az egyensúlyi elegy átlagos moláris tömegét!
c) Határozd meg az egyensúlyi össznyomást!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`H_2 + I_2 -> 2HI`

Kezdetben: 0,5mol/dm^3 jód és 0,5 mol/dm^3 hidrogén

elfogy: 0,35-0,35mol/dm^3

Az egyensúlyi elegyben:
0,15mol/dm^3 jód
0,15mol/dm^3 hidrogén
0,7mol/dm^3 hidrogén-jodid


`K = 0.7^2/(0.15^2) = 21.78`

b,

`M = 0.15*2 + 0.15*253.8 + 0.7*126.9 = 127.2`

c,
Az össz anyagmennyiség 2 mol

`pV = nRT`

`p = (nRT)/(V) = (2*8.314*1073)/2 = 8920.9 kPa`
1