Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika SOS help

Főoldal » Középiskola » Fizika
583
Egy szigetelőlapra csévélt 600 Ω ellenálllású huzalnak a két végén és a közepén is van csatlakozási pontja.Mekkora áramerősséget jelez az ampermérő a következő kapcsolásokban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a.) Ez egy egyszerű áramkör, melyben egy 600Ω-os ellenállás van
Alkalmazva Ohm törvényét!
R=U/I⇒I=U/R=3/600=0,005A=5mA
b.) Hasonlóan az előzőhöz, csak most 300Ω az ellenállás (a közép megcsapolás miatt)
I=U/R=3/300=0,01A=10mA
(számolás nélkül is látható: fele ellenállás, dupla áramerősség!)
c.)
Itt azt kellene látni, hogy két 300Ω-os tekercs ellenállás párhuzamosan van kötve! Így e két ellenállás eredője 150Ω lesz.
(1/Re=1/300+1/300=2/300=1/150 ⇒Re=150Ω)
I=U/Re=3/150=0,02A=20mA
(számolás nélkül is látható: az előző példa fele ellenállása, annak a dupla áramerőssége!)
1