Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1083
egy számtani sorozat első tagja 3 ötödik tagja 19. számítsa ki a sorozat első tíz tagjának összegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_1 = 3`
`a_5 = a_1+4d = 19`

`4d = 19-3`
`d = 4`

`S_n = ((a_1 + a_n)*n)/2`

`a_10 = 3 + 9d = 39`

`S_10 = ((3+39)*10)/2 = 210`
0