Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasonlóságok

Főoldal » Középiskola » Matematika
1169
Két hasonló háromszögben: a = 10 cm, a’ = 8 cm, b’ + b = 14,4 cm illetve c – c ’= 1,4 cm. Mekkorák a háromszögek oldalai? Mekkora a területük aránya?

Valaki megtudná oldani lépésekkel együtt, hogy megértsem? Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a'=0,8·a=0,8·10=8 azaz a hasonlóság aránya 0,8
A területük aránya a hasonlóság arányának a négyzete, azaz 0,8²=0,64. Tehát az eredeti háromszög területének a 64%-a lesz az új háromszög területe.

b’ + b = 14,4 =0,8·b+b=1,8·b=14,4 amiből b=8 cm és b'=6,4 cm
c – c ’= 1,4 cm=c-0,8·c=0,2·c=1,4 amiből c= 7cm és c'=5,6 cm
1