Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítsd ki a következő kifejezéseket

Főoldal » Középiskola » Matematika
532
Sziasztok a képen a pontgyüjtői kérdéseken nem tudok elindulni. A logaritmussal fogalmam sincsen , hogy mit csináljak. A másodiknál is csak annyi van meg , hogy a közepe egy nevezetes azonosság.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Arra még nem gondoltál, hogy meg kellene tanulni, hogy mi is a logaritmus:
https://www.geogebra.org/m/HG8M8xDm#material/ZzwvzRkc
Egy másik munkalap videó ajánlással: https://www.geogebra.org/m/HG8M8xDm#material/EjMUTvKt
0

A logaritmus definíciójának értelmezésére itt egy példa:
`2^x = 0.5 ; log_2 0.5 = x`
Tehát azt a kitevőt, melyet kettőre kell emelni, hogy 0,5-et kapjunk, azt a 0,5 kettes alapú logaritmusának nevezzük.

1.
Ezek alapján átírható:
`5^(1/(125)^-3) = x`

`(5^-3)^-3 = 5^9`

tehát `log_5(1/125)^-3 = 9`

Számológépbe be tudsz írni a a lapú logaritmust, ennek nézz utána hogy kell.
Hogyha csak log (tízes alapú logaritmus) gomb van rajta, akkor át tudod váltani

b,
`log_x sqrt(5) = 0.5`
`x^0.5 = sqrt(5)`
`x = 5`

2.
`(x-3)^2 + (x-4)(x+4)-2x+7x`

megoldás `2x^2-x-7`

(részletezd a számítást)

3.
`b^12`

Nagyon édes a tanárod, hogy szán időt arra, hogy pontgyűjtőket állít össze, ezzel lehet igazán megtanulni a matematika anyagot. Javaslom, hogy az első kérdező linkeit tanulmányozd át, a tankönyv mellett, és nézz még hasonló feladatokat.
0