Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Légyszi ebben tudnátok segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
601
Oxigén ózonná alakulásakor 5 cm3 térfogatcsökkenést észlelünk. Hány cm3 ózon képződött?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A tömege ugye megmarad (nem tűnnek el oxigénatomok pl.). (m = állandó)
oxigén: ró1 = 1,429 g/l = 1,429 g/dm^3
ózon: ró2 = 2,144 g/l = 2,144 g/dm^3
A térfogatuk: V = m / ró
oxigén: V1 = m / ró1
ózon: V2 = m / ró2
A különbségüket ismerjük:
V1 - V2 = 5 cm^3 = 0,005 dm^3
m / ró1 - m / ró2 = 0,005 dm^3
m * (1/ró1 - 1/ró2) = 0,005 dm^3
m = 0,005 dm^3 / (1/ró1 - 1/ró2) = 0,0214 g
Ezt helyettesítsük vissza az ózon térfogatába:
V2 = m / ró2 = 0,00999 dm^3 = 9,99 cm^3


0