Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kordinátageometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
802
Adott az ABC háromszög síkjában az e egyenes. Keresse meg az e egyenesen azt a P pontot, amelyre a PA^2(PA a négyzeten)+PB^2(PB a négyzeten)+PC^2(PC a négyzeten) összege minimális!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az A, B és C pontok merőleges vetületei az e egyenesre az A', B' és C' pontok.
A merőleges vetítő szakaszok hossza ma, mb és mc.

Pitagorasz:
PA² = PA' ² + ma²
PB² = PB' ² + mb²
PC² = PC' ² + mc²
Ezek összegében az mx² tagok konstansok, vagyis elég az A', B', C' pontoktól való távolságok négyzetét minimalizálni.

Nevezzük a pontokat el úgy ABC-nek, hogy a vetületek A'B'C' sorrendben legyenek, szóval B' legyen A' és C' között. (A P pont is valahol az A' és C' között lesz.)

Az A' pont legyen ezentúl egy "bázis", ahhoz képest nézzük a többi pont helyét.
A B'A' szakasz hossza b.
A C'A' szakasz hossza c.
A PA' szakasz hossza pedig x.

Ezekkel kifejezve PB' hossza |x-b|, PC' hossza pedig |x-c|

Amit keresünk, az az x² + (x-b)² + (x-c)² minimuma.

x² + (x-b)² + (x-c)² = 3x² - 2(b+c)x + (b²+c²)
Alakítsuk ezt teljes négyzetté:
= (√3·x - (b+c)/√3)² - (b+c)²/3 + (b²+c²)
Ennek ott van a minimuma, ahol a négyzetes tag nulla:
√3·x = (b+c)/√3
x = (b+c)/3
0